Przepis na moje ulubione spagetti

Jesli macie ochote przyrządzić (i oczywiście zjeść;P) pyszne spagetti, biegnijcie szybko do sklepu – poniżej lista zakupów:
Składniki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 150 g niewędzonego boczku, np. pancetta
  • oliwa
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 2 kieliszki wytrawnego czerwonego włoskiego wina, np. Chianti
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchwie
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti

A teraz do roboty! Gwarantuję Wam wyśmienity smak😉

W drobną kostkę kroimy cebulę oraz czosnek. Seler naciowy kroimy w cienkie paski, a marchew trzemy na tarce. Doda ona słodkości oraz zapewni odpowiednią gęstość. Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i gdy będzie gorąca można wrzucić cebulę. Szklimy ją na mniejszym ogniu kilka minut, następnie wrzucamy posiekany czosnek. Po 30 sekundach w garnku lądują seler oraz marchew. Zwiększamy ogień i przesmażamy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz. Do garnka ponownie wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz posiekany w kostkę 1x1cm boczek. Przesmażamy całość, aż tłuszcz się równomiernie wytopi. Następnie wyjmujemy boczek na talerz z warzywami, dokładnie go odsączając. Na pozostałym w garnku tłuszczu z wytopienia boczku przesmażamy mieloną wołowinę. Powinna mieć ona temperaturę pokojową, wtedy pięknie się zrumieni. Chodzi nam również o to, aby na dnie garnka powstały cudowne grudki przypalonego mięsa – one tworzą smak ragu. Po odparowaniu alkoholu można ponownie wrzucić do garnka warzywa oraz boczek. Całość zalewamy bulionem oraz całymi pomidorami. Na wolnym ogniu ragu powinno się dusić ok. 3-4 h. W drugiej godzinie duszenia dodajemy szklankę mleka oraz doprawiamy tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieramy przez ręce. Gdy sos będzie już gęsty pod sam koniec można wszystko posolić i jeszcze ewentualnie popieprzyć. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti lub tagliatelle.

Teraz pozostało tylko nakryć do stołu, zapalić świece i… otworzyć czerwone wino. Smacznego !

Pozdrawiam , I.

One thought on “Przepis na moje ulubione spagetti

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s